Kocanka włoska jest rośliną pochodzącą z południa Europy. Najczęściej uprawiana jest jako roślina ozdobna, warto jednak wspomnieć o jej licznych atutach, które można wykorzystać w kuchni, a także w kosmetyce. Jak poprawnie zadbać o kocankę włoską, by w pełni cieszyć się jej cennymi właściwościami?
Kocanka włoska – właściwości
Ciekawostką, którą warto podkreślić w przypadku kocanki włoskiej, jest wydzielany przez roślinę aromat. Nierzadko jest on porównywany do zapachu curry lub maggi, przez co jest ona nazywana również curry plant lub roślina maggi.
Kocanka jest niewysokim, rozłożystym gatunkiem, który w zależności od potrzeb, można przycinać i formować. Sprawdzi się w uprawie doniczkowej, jak i rabatowej. Ze względu na niską mrozoodporność, w uprawie gruntowej w Polsce jest ona hodowana głównie jako roślina jednoroczna, jednak tak naprawdę – kocanka włoska jest byliną i przy odpowiednim sposobie uprawy, będzie ozdabiała ogród, taras lub balkon przez kilka sezonów.
Charakteryzuje się żółtymi, drobnymi kwiatami, które często są ozdobą bukietów oraz cienkimi, srebrzystymi pędami z liśćmi pokrytymi białymi włoskami. Osiąga wysokość do 70 cm, najczęściej rośnie w większych skupiskach, aczkolwiek z powodzeniem może być uprawiana jako pojedynczy okaz.
Ze względu na specyficzny aromat, znajduje zastosowanie w kuchni – doskonale podkreśla smak potraw mięsnych, ryb, ryżu, makaronu lub sałatek. Oprócz wspomnianych właściwości, równie chętnie stosowana jest jako dodatek do kąpieli o działaniu relaksującym i odprężającym. Okłady i napary z kocanki włoskiej redukują bóle mięśni oraz stawów, infekcje dróg moczowych, wspomagają także wchłanianie się krwiaków oraz leczenie stłuczeń.
Kocanka włoska – uprawa i pielęgnacja
Kocanka włoska rozmnażana jest z nasion lub sadzonek. W zależności od wybranej metody należy dobrać odpowiedni moment na rozpoczęcie uprawy.
Najlepszym terminem na wysiew kocanki jest kwiecień. Zaleca się, by nasiona rozsypać
na podłożu w pojemnikach oraz dbać o właściwe nasłonecznienie uprawy. Optymalną temperaturą dla kiełkującej rośliny jest 18ºC, należy jej zapewnić delikatne zraszanie. Kiełkowanie następuje mniej więcej 2 tygodnie od wysiewu.
W przypadku uprawy z sadzonek należy zaznaczyć, iż najlepiej ukorzeniają się egzemplarze sadzone w pierwszej połowie marca. Do gruntu kocanka powinna trafić na przełomie maja i czerwca.
Kocanka włoska preferuje stanowiska dobrze nasłonecznione. Bardzo dobrze przyjmuje się na terenach wzniesionych, na skarpach i skalniakach, które są w stałej ekspozycji na promienie słoneczne. Idealne podłoże powinno być przepuszczalne. Kocanka nie toleruje gleby ciężkiej i gliniastej.
Należy pamiętać, że kocanka posadzona w gruncie, nie przetrwa polskiej, mroźnej zimy. Sprawdzonym sposobem doświadczonych ogrodników jest uprawa kocanki w pojemnikach: latem dołowanych w całości w gruncie lub wynoszonych na taras, a zimą zabieranych do widnych pomieszczeń o temperaturze 10-15ºC. Ten prosty trik pozwoli cieszyć się aromatyczną rośliną przez lata.
Warto również podkreślić, że kocanka nie lubi zbyt obfitego podlewania, jednak niezbędnym jest regularne nawożenie, które zabezpieczy roślinę przed chorobami grzybowymi i szkodnikami. Najlepszym wyborem są nawozy zawierające odpowiednio zbilansowany skład, bogaty w niezbędne składniki odżywcze. Sprawdzone środki ochrony roślin dostępne są w dobrych sklepach ogrodniczych, np. w internetowej hurtowni ogrodniczej Florexpol, która oferuje preparaty renomowanych producentów, dzięki czemu we właściwy sposób dbają o prawidłowy rozwój roślin.
Podsumowując, kocanka włoska jest mało wymagającą rośliną, dlatego będzie odpowiednia nawet dla początkujących ogrodników. Szeroki zakres zastosowań czyni z niej gatunek nie tylko efektowny, ale i przydatny, który z powodzeniem można wykorzystać na wiele sposobów. Nie wymaga obfitego podlewania oraz przycinania, jednak warto zwrócić uwagę na odpowiednie stanowisko, a także regularne nawożenie.