Piekarnik to jeden z najważniejszych sprzętów kuchennych. Jego podstawowym zadaniem jest przygotowywanie rozmaitych potraw. Jest to urządzenie funkcjonalne, które pozwoli nam na pieczenie mięsa, grillowanie potraw lub rozmrażanie poszczególnych produktów. Kluczową rolę odgrywa w tym wszystkim termoobieg w piekarniku. Polega to na wprawieniu w ruch wbudowanego wentylatora. Co za tym idzie wewnątrz sprzętu pojawia się gorące powietrze. Jest ono rozprowadzane we wszystkich możliwych kierunkach. Nie ma mowy o tym, iż jedna część przygotowywanej potrawy będzie surowa, a druga przypieczona. Gorące powietrze bez problemów dotrze do każdego zakamarka użytkowanego piekarnika. Usprawnia to przygotowywanie ulubionych potraw, np. przed imprezą rodzinną.
Spis treści
- Termoobieg w piekarniku – podstawowe zalety
- Termoobieg w piekarniku – przy przygotowywaniu których potraw może się nam przydać?
- Termoobieg w piekarniku – jakimi symbolami powinniśmy się zainteresować?
- Termoobieg w piekarniku – co jeszcze warto o nim wiedzieć?
- Termoobieg w piekarniku – kilka słów podsumowania
Termoobieg w piekarniku – podstawowe zalety
Termoobieg w piekarniku związany jest z wieloma zaletami. Przede wszystkim warto wyróżnić tutaj następujące cechy:
- ciepło jest równomiernie rozprowadzane po całej komorze,
- na potrawy rozmieszczone na różnych poziomach oddziałuje dokładnie taka sama temperatura,
- wierzch przygotowywanych potraw nie będzie przypalony, a spód surowy.
Jak widać zaletą termoobiegu w piekarniku jest głównie jego wszechstronność. W naszych piekarnikach możemy przygotowywać nie tylko mięsa i mrożonki, ale też ciasta i ciasteczka. Potrawy zaczną się równomiernie opiekać z każdej strony. Pieczenie wypieków będzie znacznie usprawnione, a więc zaoszczędzimy na czasie. Sprawdza się to np. wtedy, gdy za kilka godzin chcemy wyjść z domu lub przygotowujemy oficjalną uroczystość domową.
Termoobieg odpowiada za zmniejszenie zużycia energii elektrycznej. Przełoży się to na niższe rachunki za prąd. Dzięki temu więcej pieniędzy będziemy mogli pozostawić w budżecie domowym. Jest bardzo przydatny oraz wspomaga codzienne funkcjonowanie w kuchni na wielu płaszczyznach. Poza tym nic nie stoi na przeszkodzie, aby w jednym czasie piec potrawy na różnych poziomach piekarnika. Nie musimy obawiać się o to, że któraś z nich będzie przypalona. W ten sposób pieczemy jednocześnie, np. dwa ciasta lub dwie blachy ulubionych ciastek.
Termoobieg w piekarniku – przy przygotowywaniu których potraw może się nam przydać?
Nie da się ukryć, że termoobieg w piekarniku przyda się przy przygotowywaniu rozmaitych potraw. Dużo zależy od tego, co konkretnie jadamy na co dzień lub też co chcemy przygotować naszym gościom. Na samym początku przygotujmy sobie dokładną rozpiskę, tak aby proces pieczenia nie został później niczym zakłócony. Termoobieg w piekarniku będzie wykorzystywany głównie przez te osoby, które pieką często oraz lubią to robić. Sprawdza się to np. w przypadku rodzin wielodzietnych. Jak wiadomo w domowych wypiekach „zakochani” są nie tylko dorośli, ale też dzieci.
Termoobieg przyda się nam, gdy zaczniemy przygotowywać następujące potrawy:
- mięso,
- ryby,
- warzywa,
- lasagne,
- soczyste w środku oraz chrupiące na wierzchu,
- zarumienione na wierzchu,
- zapiekanki makaronowe,
- chleb,
- ciasto drożdżowe,
- ciastka,
- bułki,
- biszkopty.
Jak widać żaden z domowników nie powinien być rozczarowany, dlatego popularność termoobiegu jest coraz większa. Kluczowe jest to, aby prawidłowo go obsługiwać. Większość osób radzi sobie z tym doskonale, ale zawsze możemy sięgnąć po instrukcję obsługi naszego piekarnika, w którym wszystko jest bardzo dokładnie opisane i wyszczególnione.
Termoobieg w piekarniku – jakimi symbolami powinniśmy się zainteresować?
Korzystanie z termoobiegu w piekarniku jest równoznaczne z zaznajomieniem się z rozmaitymi symbolami, które pojawiają się na elektrycznych piekarnikach. Kluczowe okażą się dla nas następujące elementy:
- pieczenie wraz z termoobiegiem i grzałką tylną – chodzi tutaj o wentylator zamknięty w kółku. Ciepło zostanie równomiernie rozprowadzone po całej komorze użytkowanego piekarnika. Wykorzysta się do tego jedynie nawiew grzewczy,
- pieczenie wraz z termoobiegiem i dwiema grzałkami – wentylator jest umieszczony pomiędzy dwoma kreskami. Trudno pomylić ten symbol z jakimś innym. Zdecydowanie najchętniej wybierany. Funkcja ta idealnie sprawdza się przy pieczeniu potraw na kilku poziomach,
- pieczenie wraz z termoobiegiem z funkcją grillowania – wentylator i fala stworzona z dwóch odwróconych trójkątów. Jeśli mamy ochotę na grillowaną potrawę z piekarnika powinniśmy zdecydować się na skorzystanie z tej propozycji. Potrawy będą idealnie zgrillowane, ale na pewno nie będą przypieczone. Przydaje się to np. wtedy, gdy zapraszamy na kolację swoich znajomych lub rodzinę.
Sprawdzenie powyższych symboli to podstawa sukcesu, ponieważ tylko na tej podstawie będziemy w stanie dobrać dla siebie odpowiednią funkcję pieczenia. Istnieją jeszcze piekarniki, które oferują nam pieczenie z termoobiegiem i grzałką górną. To kusząca opcja, gdy potrawa ma być przyrumieniona (wentylator z umieszczoną nad nim kreską).
Termoobieg w piekarniku – co jeszcze warto o nim wiedzieć?
Współczesne piekarniki oferują nam szereg różnych możliwości. Są to urządzenia nowoczesne i bardzo innowacyjne. Projektują je doświadczeni fachowcy. Kilka lat temu termoobieg w piekarniku znajdował się jedynie w zaawansowanych sprzętach. Obecnie korzysta z niego praktycznie każdy domownik, który lubi choć trochę gotować i chce to robić na wysokim poziomie.
Termoobieg może się łączyć z innymi funkcjami. Mowa chociażby o:
- pieczeniu 3D – polega na aktywowaniu wszelkich dostępnych urządzeń grzewczych. Smaki i zapachy potraw umieszczonych na różnych poziomach nie będą się ze sobą łączyć. To ciekawa propozycja dla osób, które chcą zaoszczędzić na czasie,
- wykorzystaniu prowadnic teleskopowych – jak wiadomo pieczenie związane jest z bardzo wysokimi temperaturami. Nie wszyscy domownicy zachowują przy tym wszelkie normy bezpieczeństwa. Często przydarzają się wypadki związane z poparzeniami. Należy przy tym uważać na małe dzieci czy też zwierzęta. W związku z tym warto zdecydować się na piekarniki z prowadnicami teleskopowymi, które pomogą nam bezpiecznie i komfortowo wysuwać przygotowywane potrawy z komory piekarnika.
Termoobieg w piekarniku kryje przed nami wiele tajemnic, lecz zdecydowanie się na piekarnik wyposażony w taką funkcję to absolutny strzał w dziesiątkę.
Termoobieg w piekarniku – kilka słów podsumowania
Termoobieg w piekarniku przydaje się praktycznie na każdym kroku. Znacznie usprawnia proces pieczenia i pozwala nam na przygotowywanie pysznych oraz idealnych potraw.
Termoobieg wykorzystuje wbudowany w piekarniku wentylator. To on odpowiada za równomierne rozprowadzenie ciepła po całej komorze domowego piekarnika. Okazuje się to bardzo pomocne, gdy chcemy zaoszczędzić na czasie oraz energii. Płacimy wtedy mniejsze rachunki za prąd, a przy okazji stajemy przed szansą swobodnego przygotowywania potraw na różnych poziomach. Mamy też pewność, że potrawy nie będą z wierzchu przyrumienione, a na spodzie surowe.
Atutem termoobiegu w piekarniku jest jego uniwersalność zastosowania, ponieważ przydaje się nam w trakcie przygotowywania mięs, ciast, ciastek, biszkoptów, lasagne, warzyw, zapiekanek makaronowych czy też ryb. Przed przystąpieniem do pieczenia warto sięgnąć po instrukcję obsługi dołączoną do urządzenia przez producenta sprzętu. Wypada się też zaznajomić z symbolami piekarników elektrycznych. Do wyboru mamy termoobieg z grzałką tylną lub dwiema grzałkami (czasami również z grzałką górną) oraz z funkcją grillowania. Przydaje się też połączyć tę funkcję z pieczeniem 3D i niezawodnymi prowadnicami teleskopowymi.