Panele podłogowe do kuchni są doskonałym rozwiązaniem w przypadku chęci zastąpienia podłogi drewnianej. Jednym z ich największych atutów jest szeroka dostępność w polskich sklepach. Zainteresowani mogą dobrać takie wzory paneli, jakie marzą im się od dłuższego czasu. Dopasujemy je m.in. do posiadanych mebli czy też wystroju wnętrza. Różnorodność paneli może nam sprawić dużo problemów, lecz angażując w takie wybory doświadczonych architektów wnętrz sprawa zostanie załatwiona od ręki. Zakupienie paneli podłogowych do kuchni to strzał w dziesiątkę ze względu na ich atrakcyjne parametry techniczne i długą żywotność. Nie mamy żadnych trudności z ich montażem, a przy okazji nie pochłoną wielkich pieniędzy z przygotowanego budżetu. Świetnie komponują się m.in. z meblami w stylu skandynawskim, prowansalskim czy też industrialnym.
Spis treści
- Panele podłogowe do kuchni a klasa używalności
- Panele podłogowe do kuchni a klasa ścieralności
- Wybór paneli podłogowych do kuchni – jakie jeszcze parametry musimy przeanalizować?
- Na jaki typ paneli powinniśmy zdecydować się w pierwszej kolejności?
- Montaż paneli podłogowych do kuchni – przestrzeganie podstawowych zasad
- Panele podłogowe do kuchni – czemu warto się na nie zdecydować?
- Panele podłogowe do kuchni – kilka słów podsumowania
Panele podłogowe do kuchni a klasa używalności
Pierwszym aspektem, na którym powinniśmy skupić naszą uwagę jest klasa używalności. W przypadku paneli podłogowych do kuchni jest to kwestia, której nie należy pomijać. W kuchni spędzamy dużo czasu, np. na przygotowywaniu śniadań, obiadów, kolacji, podwieczorków czy też deserów. W związku z tym znajdujące się w tym pomieszczeniu panele muszą się wykazywać wyjątkową trwałością i odpornością na uszkodzenia mechaniczne. Nie powinno być żadnych kłopotów z ich intensywną eksploatacją. Przy wyborze paneli kierujmy się nie tylko ich atrakcyjnym wyglądem, ale też:
- strukturą,
- jakością wykonania,
- zastosowanymi materiałami.
Kierując się takimi parametrami nasza decyzja będzie w stu procentach trafiona. Panele podłogowe możemy współcześnie podzielić na te, które są wykorzystywane w domach, ale też w budynkach publicznych. Dzielimy je na sześć podstawowych klas używalności: 21, 22, 23 oraz 31, 32 i 33. Pierwsza z tych grup (od 21 do 23) nadaje się do użytku domowego, natomiast grupa od 31 do 33 jest wykorzystywana w przestrzeni publicznej. Pierwsza cyfra informuje nas o tym, w których miejscach możemy korzystać z konkretnych paneli (2 to dom, a 3 obiekty publiczne), natomiast druga odpowiada za określenie stopnia intensywności użytkowania (im wyższa wartość, tym większa odporność na pojawianie się uszkodzeń mechanicznych).
Jak widać do wyboru paneli podłogowych do kuchni trzeba się dobrze przygotować, ponieważ nie każdy domownik zdaje sobie sprawę z tego, jak ta decyzja może zaważyć na jego przyszłości oraz ewentualnych wydatkach finansowych. Panele o wyższej klasie używalności warto montować przede wszystkim w tych mieszkaniach, w których znajdują się małe dzieci. Sprawdzą się również tam, gdzie domownicy zechcą intensywnie ćwiczyć w warunkach domowych.
Panele podłogowe do kuchni a klasa ścieralności
Oprócz klasy używalności panele podłogowe do kuchni charakteryzują się także klasą ścieralności. To kolejny parametr, który powie nam na ich temat praktycznie wszystko. Mowa tutaj o oznaczeniach od AC1 do AC5. Panele znajdujące się w przedziale od AC1 do AC3 przeznaczone są do użytku domowego, natomiast AC4 oraz AC5 to tzw. panele kontraktowe. Klasę ścieralności przydziela się na podstawie specjalnie przeprowadzonego testu Tabera. Musi go przejść każda seria paneli, która pojawia się na rynku. W innym przypadku produkty nie powinny być dopuszczone do powszechnej sprzedaży.
Przy realizowaniu wspomnianego testu najważniejszą rolę odgrywa papier ścierny. Najkorzystniejszą inwestycją są te panele, które charakteryzują się wysoką odpornością na zarysowania. Jeśli chcemy wybrać odpowiedniej jakości panele do naszej kuchni powinny mieć one oznaczenie na poziomie minimum AC3 (najlepiej AC4). Dzięki temu mamy pewność, że z naszą podłogą nie stanie się nic złego, nawet przez bardzo długie lata.
Wybór paneli podłogowych do kuchni – jakie jeszcze parametry musimy przeanalizować?
Analiza parametrów związanych z panelami podłogowymi do kuchni to istotna rzecz. Zaleca się, aby wszelkie analizy i porównania wykonywać w obecności doświadczonych specjalistów. Architekci doskonale się na tym znają i pomogą nam wyeliminować te rozwiązania, które z biegiem czasu mogą się okazać mało wartościowym wyborem.
Dobrej klasy panele podłogowe do kuchni muszą wykazywać się podwyższoną odpornością na kontakt z wodą i wilgoć. Poza tym powinny sobie bez problemów radzić z nieco wyższymi temperaturami. Jak wiadomo w kuchni bardzo często gotujemy, pieczemy i smażymy, a więc w okresie letnim temperatura w pomieszczeniu jest naprawdę wysoka. Jeśli zdecydujemy się na niewłaściwe panele może to za sobą pociągnąć szereg negatywnych zdarzeń.
Biorąc pod uwagę panele laminowane niekoniecznie nadają się one do takiej przestrzeni, jak kuchnia oraz łazienka, ponieważ źle znoszą kontakt z wodą. Najlepszym rozwiązaniem będzie dla nas zainwestowanie w panele wodoszczelne, których na współczesnym rynku nie brakuje. Wszystko to za sprawą wykorzystywania nowoczesnych technologii. Producenci dbają o to, aby klienci bez większego trudu znaleźli w ofercie sklepu takie panele, które będą mogli zamontować w kuchniach. Wodoszczelne panele wyróżniają się:
- niskim stopniem nasiąkliwości,
- wysoką trwałością,
- odpornością na nadmierną wilgoć.
Zdecydowanie się na taki zakup to dla nas duży spokój, ponieważ w każdym momencie może nam się przytrafić sytuacja, że na podłogę wylejemy szklankę wody czy też rozleje się nam zupa.
Kluczowe jest też dobranie paneli podłogowych do kuchni pod kątem posiadanego ogrzewania podłogowego. W tym zakresie na pewno nie obejdzie się bez porady specjalisty. W tym przypadku najważniejszym aspektem jest grubość kupowanych paneli (najlepiej w przedziale 8-10 mm). Cienkie panele są dość tanie, ale za to nie zaskoczą nas pozytywnie swoją wytrzymałością i optymalnym przewodzeniem ciepła. Lepiej wydać nieco więcej, za to zainwestować pewnie i bez niepotrzebnego stresu.
Na jaki typ paneli powinniśmy zdecydować się w pierwszej kolejności?
Obecnie do wyboru mamy wiele typów paneli podłogowych. Poszerzenie wiedzy w tej tematyce wymaga od nas czasu, ale też zaangażowania. Z racji tego coraz częściej decydujemy się na skorzystanie ze wskazówek pochodzących od uznanych specjalistów. To profesjonaliści, którzy nie powinni nas wprowadzić w błąd, choć warto oczywiście stale kontrolować ich poczynania.
Jednym z przykładów paneli podłogowych do kuchni jest wersja korkowa. To panele, które nie są zbyt dobrze znane na polskim rynku, ale już teraz mają dość szeroką grupę zwolenników, która cały czas się poszerza. Takie panele gwarantują nam:
- doskonały efekt wizualny,
- odpowiednie parametry termiczne,
- idealną izolację podłoża,
- wysoki komfort użytkowania.
Panele korkowe możemy wykorzystywać nie tylko w kuchniach, ale również w naszych salonach i biurach. Są nad wyraz funkcjonalne i uniwersalne, a ponadto doskonale imitują drewno. Na uwagę zasługuje także ich łatwy montaż, więc domownicy w zdecydowanej większości przypadków będą mogli się za to zabrać w pojedynkę. To oszczędność dla naszego budżetu, który będzie z całą pewnością dość skrupulatnie wyliczony. Panele korkowe są ciepłe i możemy je w dowolnym momencie zdemontować. Są produkowane ze specjalnej płyty HDF, która musi być pokryta odpowiednią dawką lakieru ochronnego.
Drugą interesującą opcją mogą się dla nas okazać panele laminowane. Ten rodzaj paneli podłogowych do kuchni jest aktualnie znacznie bardziej popularny. Składają się z warstwy:
- spodniej,
- środkowej,
- wierzchniej.
Są wodoszczelne i idealnie nadają się do kuchni oraz łazienek. Na pewno bardzo docenimy ich wszechstronność. Warstwa spodnia stworzona jest w tym przypadku ze specjalnego typu papieru (solidnie wzmocnionego). Warstwą środkową jest występująca w panelach korkowych płyta HDF, natomiast na wierzchu znajduje się dekoracyjny laminat (można go pokryć żywicą melaminową).
Montaż paneli podłogowych do kuchni – przestrzeganie podstawowych zasad
Jak już zostało wspomniane montażem paneli podłogowych do kuchni możemy zająć się samodzielnie, jednak kluczowe jest to, aby przestrzegać kilku podstawowych zasad. Chodzi m.in. o sprawdzenie instrukcji i wskazówek znajdujących się na opakowaniu, które są nam dostarczane przez producentów wybranych paneli. Przy okazji zadbajmy o to, aby podłoże, na których znajdą się zakupione panele było maksymalnie gładkie, czyste i równe. Panele będziemy układać w wersji “pływającej”, więc absolutnie nie możemy zapomnieć o:
- podkładzie,
- szczelinach dylatacyjnych.
Jeśli zdecydujemy się na podłogę podgrzewaną w pierwszej kolejności powinniśmy rozważyć zastosowanie podkładu z barierą przeciwwilgociową. Oczywiście należy kierować się nie tylko własnym doświadczeniem, ale też sugestiami sprzedawców. Panele i podkład powinny pochodzić od tego samego producenta.
Wielkość szczelin dylatacyjnych będzie zależna od długości podłogi. Stąd konieczne jest wykonanie niezbędnych pomiarów, które muszą być precyzyjne i dokładne. Najlepiej pozostawić to fachowcom, którzy dysponują odpowiednimi narzędziami i akcesoriami pomiarowymi. Szerokość szczelin dylatacyjnych powinna się wahać w granicach od 13 do 20 mm.
Co najważniejsze panele możemy przytwierdzić do podłoża bez używania kleju. Dzięki temu zaoszczędzimy czas, pieniądze i nerwy. Niektórzy nie za bardzo się na tym znają, dlatego udając się do sklepu sięgają po klej. Jest to błędne działanie. Warto najpierw zaznajomić się z tematem, a dopiero potem zająć się realizowaniem zaplanowanych prac. W przeciwnym razie panele mogą być zamontowane niepoprawnie i będzie trzeba dzwonić po fachowców. Aktualnie korzysta się z paneli wyposażonych w nowoczesne systemy zatrzaskowe. To właśnie dzięki nim układanie paneli odbywa się sprawnie i skutecznie. Radzą sobie z tym nawet ci domownicy, którzy do tej pory nie mieli żadnego doświadczenia branżowego.
Panele podłogowe do kuchni – czemu warto się na nie zdecydować?
Na montaż paneli podłogowych do kuchni możemy się zdecydować praktycznie w każdym momencie naszego życia. Zazwyczaj taką decyzję podejmujemy w przypadku wykonywania remontów. Jeśli zajmują się tym specjaliści nie musimy się zbytnio martwić. W innym przypadku będziemy zmuszeni do poszerzenia naszej wiedzy i zrobienia odpowiednich zakupów.
Panele podłogowe do kuchni to szansa na uzyskanie:
- odpowiednich warunków termicznych,
- ciepłej i wytrzymałej podłogi,
- eleganckiego wykończenia wnętrz.
Panele są nie tylko estetyczne, ale też trwałe. Oczywiście wiele zależy od ich doboru. Porównanie poszczególnych możliwości sprawi, że na samym początku odrzucimy najmniej korzystne opcje i pozostaniemy przy tych najbardziej wydajnych i uniwersalnych. Takie produkty wykazują się wysokim poziomem elegancji. Wodoszczelne panele oprócz kuchni możemy bez stresu montować w jadalni oraz łazience. Rodzaj paneli dobiera do swoich indywidualnych potrzeb i wizji. Nic nie stoi na przeszkodzie, aby po pewnym czasie wymienić je na inne modele. Duże znaczenie ma sytuacja finansowa domowników.
Panele podłogowe do kuchni możemy bez problemów zaimpregnować. To doskonała alternatywa przede wszystkim dla bardzo drogich podłóg wykonanych z litego drewna. Nie każdego stać obecnie na takie rozwiązania, a jednocześnie chcemy zadbać o to, aby nasza podłoga była piękna, schludna i wytrzymała. W podjęciu ostatecznej decyzji z pewnością pomogą nam doświadczeni architekci wnętrz. Podłogi z litego drewna są przy okazji dość trudne w montażu, więc w wielu przypadkach nie moglibyśmy zajmować się tym bez pomocy fachowców. Generuje to dodatkowe wydatki.
Przy wyborze paneli kierujmy się nie tylko kwestiami estetycznymi, ale też ceną, jakością wykonania, popularnością producenta i wzornictwem. Panele muszą się nam spodobać i pasować do aranżowanego wnętrza. Jeśli o to nie zadbamy szybko okaże się, że będziemy chcieli je wymieniać. Nie na tym to wszystko ma polegać, więc nasza decyzja powinna być bardzo dobrze przemyślana. Panele do kuchni możemy zamówić m.in. przez Internet. Kluczowe będzie dokonanie odpowiednich pomiarów i wybór właściwego wzoru. Później pozostanie nam oczekiwać na ich dostarczenie i montaż.
Panele podłogowe do kuchni – kilka słów podsumowania
Zwolennicy paneli podłogowych do kuchni powinni mieć świadomość tego, że producenci udostępniają na współczesnym rynku różne wzory oraz odmiany. Większość z dostępnych produktów wykazuje się doskonałymi parametrami technicznymi. Co za tym idzie decyzja o zakupie takich paneli może się dla nas okazać bardzo wartościowym doświadczeniem. To skuteczna forma zastępstwa dla podłogi wykonanej z litego drewna, która na pewno okazałaby się dużo droższym i trudniejszym w montażu przedsięwzięciem.
W przypadku doboru paneli podłogowych do kuchni skupmy się przede wszystkim na klasie używalności, klasie ścieralności, odporności na wilgoć oraz na wysokie temperatury. Klasa używalności mieści się w przedziale od 21 do 23 (użytek domowy) i od 31 do 33 (przestrzeń publiczna). Pierwsze cyfry informują nas o tym, w których lokalach możemy z nich korzystać (2 oznacza dom, a 3 budynek publiczny), natomiast drugie o odporności na intensywną eksploatację. W takiej sytuacji z pewnością zadowoli nas najwyższa wartość, zwłaszcza gdy mamy w domu małe dzieci lub lubimy w nim ćwiczyć.
Klasa ścieralności opiera się na przedziale AC1-AC5. Zaleca się korzystanie z paneli o klasie AC4 lub AC5. Wykazują się dużą odpornością na zarysowania. Jeśli chcemy mieć pewność, że wybrane panele poradzą sobie z regularnym kontaktem z wodą musimy wziąć pod lupę panele wodoszczelne. To one wyróżniają się niskim stopniem nasiąkliwości, odpornością na wilgoć i wysoką trwałością. Dobierając panele pod kątem ogrzewania podłogowe najlepiej zdecydować się na te o grubości od 8 do 10 mm.
W kuchni sprawdzą się dwa podstawowe typy paneli, a mianowicie korkowe i laminowane. Warto przyjrzeć się zwłaszcza tym pierwszym, które doskonale imitują drewno, a są atrakcyjne wizualnie i idealnie wykończone. Do tego gwarantują nam optymalne parametry termiczne i właściwą izolację podłoża. Panele korkowe możemy wykorzystać również w biurach i salonach. Wersja laminowana składa się z warstwy spodniej, środkowej i wierzchniej. Można ją bez problemów montować w kuchniach i łazienkach. Na szczególną uwagę zasługuje występowanie dekoracyjnego laminatu i żywicy melaminowej.
Panele podłogowe do kuchni muszą być poprawnie zamontowane. Często zajmujemy się tym samodzielnie, a jeśli już się za to zabieramy przestrzegajmy wskazówek dostarczonych na opakowaniu paneli przez producentów. W przypadku podłóg “pływających” nie możemy zapominać o szczelinach dylatacyjnych (szerokość od 13 do 20 mm) oraz podkładzie. Najlepszą inwestycją będą podkłady z barierami przeciwwilgociowymi. Aktualnie w polskich domach możemy napotkać panele wyposażone w specjalne systemy zatrzaskowe, które znacznie usprawniają prace montażowe i doprowadzają je do pomyślnego zakończenia. Nie ma mowy o popełnieniu dużego błędu, a poza tym przy montażu nie będziemy potrzebować kleju. Inwestycja w panele podłogowe ma duży sens ze względu na ich trwałość, gwarancję ciepłej podłogi, wysoki poziom estetyki, komfort użytkowania i estetykę. Nie należą do najdroższych, za to sprawdzą się praktycznie w każdym pomieszczeniu.