Wielu z nas nie potrafi wyobrazić sobie dnia bez filiżanki doskonałej w smaku kawy. Równie dobrze smakuje rano do śniadania, jak i do słodkiego ciastka po południu. Miej tego świadomość, szczególnie gdy prowadzisz własny lokal gastronomiczny. Zatroszcz się o obecność w swoim menu dobrej kawy, a z pewnością przyciągnie ona wielu klientów. Pamiętaj jednak, że musi być ona doskonałej świeżości. Jak o to zadbać? Zakup profesjonalny młynek do kawy, który Ci w tym pomoże.
Spis treści
Młynek do kawy: urządzenie, które warto mieć w swoim lokalu
Nic tak nie pobudza zmysłów jak zapach świeżo zmielonej kawy. Unoszący się w powietrzu aromat sprawia, że mamy chęć na łyk tego energetyzującego napoju. Trudno więc o lepszą reklamę kawy we własnym lokalu gastronomicznym, niż właśnie jej zapach. Aby zadowolić swoich gości świeżo mielonym napojem, postaw na profesjonalny młynek do kawy.
Młynki do kawy to urządzenia, dzięki którym możliwe jest szybkie zmielenie ziaren, a tym samym podawanie zawsze świeżej, aromatycznej kawy klientom. Tego typu sprzęty sprawiają, że podawany napój jest niezwykle sprawnie przygotowany, a jego smak charakteryzuje się niezwykłą wyrazistością i doskonałym smakiem.
Jak wybrać młynek do mielenia kawy do profesjonalnego użytku?
Zanim zdecydujesz się na zakup pierwszego z brzegu młynka do kawy, zastanów się, jakie powinien on spełniać wymagania. Pamiętaj o tym, że kawa jest bardzo popularnym ciepłym napojem, a w związku z tym wybrany młynek będzie bardzo eksploatowany. Przy jego wyborze musisz więc wziąć pod uwagę kilka aspektów, dzięki którym podjęcie ostatecznej decyzji będzie znacznie prostsze.
Pojemność zasobnika na kawę a ilość przygotowywanych porcji
Pojemność zasobnika na kawę powinna być uzależniona od tego, jak duży ruch przewidujesz w swoim lokalu. Jeśli dopiero zaczynasz rozkręcać biznes, wybierz mniejszy. Jeśli jednak wiesz, że kawa sprzedaje się praktycznie co chwilę, wybierz większy. W sprzedaży z łatwością znajdziesz elektryczny młynek do kawy zarówno z pojemnością na 250 g, jak i na 1 kg zmielonej kawy. Zwróć uwagę również na regulację porcji, jakie z nich uzyskasz. Dniowa wydajność młynka także ma bardzo duże znaczenie i powinieneś ją również dostosować do wielkości lokalu gastronomicznego. W sprzedaży znajdziesz modele o dziennej wydajności np. 2 kg czy nawet 3 kg, czyli ok. 500 kaw.
Ilość trybów mielenia ziaren
Przy wyborze młynka zwróć uwagę na to, ile trybów mielenia on posiada. Dzięki temu zyskasz szansę na dobór odpowiedniego do swoich aktualnych potrzeb, a jednocześnie nie ograniczysz swoich możliwości, jeśli zechcesz w przyszłości coś zmienić.
Grubość mielenia kawy
Duże znaczenie przy wyborze młynka do lokalu powinna mieć grubość mielenia, z jaką przygotowuje on ziarna. W profesjonalnych sprzętach jest ona regulowana, dlatego też możesz ją dobrać do własnych potrzeb oraz dalszego sposobu przygotowywania kawy. Pamiętaj także o ilości obrotów ziaren na minutę w danym modelu, gdyż to również będzie miało znaczenie względem smaku przygotowywanej kawy.
Materiał wykonania młynka
Kupując młynek do kawy elektryczny do swojej restauracji czy kawiarni pamiętaj także o tak ważnym aspekcie, jakim jest materiał wykonania danego sprzętu. Musi on być wysokiej jakości, jeśli zależy Ci na korzystaniu z niego przez dłuższy czas. Proponowane w sprzedaży modele młynków najczęściej wykonane są ze stali nierdzewnej, ale znajdziesz też warianty np. z lakierowanego odlewu aluminium.
Wyżej wymienione aspekty nie są oczywiście jedynymi. Zwróć uwagę także na wymiary sprzętu oraz jego ciężar, jak również samą jakość w stosunku do ceny. Weź to wszystko pod uwagę i podejmij świadomą decyzję. Powodzenia!