Twoje szuflady święcą pustkami? Zapełnij je akcesoriami, dzięki którym ograniczysz czas spędzony w kuchni, a jednocześnie będziesz gotować jeszcze lepiej i lepiej. Oto przydatne gadżety do kuchni, bez których naprawdę trudno się obejść.
Masz swoje ulubione sprzęty, przyzwyczajenia oraz nawyki i nie chcesz szukać dalej? To częsty błąd! Wyobraź sobie, że możesz jeszcze bardziej usprawnić i przyspieszyć proces gotowania czy pieczenia. Sprawdź mniej popularne, ale bardzo przydatne gadżety do kuchni i wejdź na wyższy poziom kuchennych umiejętności.
Spis treści
Nakłuwacze, obcinacze i krajacze dla… miłośników jaj
Gotowanie jaj sprawia Ci trudność? Zadbaj o to, aby zawsze wychodziły idealne. Nakłuwacze do jaj to naprawdę przydatne gadżety do kuchni. Dzięki dziurkaczowi jaja nie pękają podczas gotowania. Ciśnienie w skorupce zmniejsza się i wyrównuje, mimo wysokiej temperatury wody w garnku, nie dochodzi więc do jej rozsadzenia. Poza tym jajka łatwiej obierają się ze skorupek. Jak działa nakłuwacz? Ustaw na nim jajko – szerszą stroną i naciśnij urządzenie. Cieniutka, ostra szpilka delikatnie nakłuje skorupkę. Nie musisz obawiać się, że przekłujesz żółtko.
Wybierasz jaja gotowane na twardo, ale nie lubisz ich kroić? Zawsze wychodzi Ci to krzywo? Potrzebujesz dobrego krajacza do jaj. Dzięki niemu uzyskasz perfekcyjne, cienkie plasterki – w sam raz na kanapkę. Dobrym rozwiązaniem jest akcesorium, które umożliwia krojenie zarówno na plasterki, jak i na ćwiartki, np. do sałatki.
Miłośnicy jajek na miękko na pewno pokochają zaś… obcinacz. Akcesorium ucina górną część skorupki i jajka, odsłaniając cudownie płynne żółtko. Dzięki temu nie będziesz mieć żadnych problemów, aby „dobrać się” do wnętrza jajka. Poza tym unikniesz bałaganu na swoim talerzu.
„Przydaś” przy pieczeniu ciasta
Pieczenie to proces, który wymaga ogromnej precyzji. Nie ma tu miejsca na zbyt dużą dowolność, zwłaszcza jeśli chodzi o proporcje pomiędzy składnikami. Często znaczenie mają bardzo drobne szczegóły. Np. jeśli do białek dostanie się żółtko, prawdopodobnie nie uda Ci się ich ubić na sztywno. Rozdzielacz do jajek rozwiązuje ten problem. Przyrząd pozwala na idealne oddzielenie żółtek od białek. Zasada jego działania jest bardzo prosta: oczka sitka przepuszczają płynne białko, zostawiają zaś żółtko. Zawieś separator na kubku czy szklance, rozbij skorupkę o jego ostrą krawędź, następnie wlej jajko na sitko.
Burgery jak od linijki
Zastanawiasz się, dlaczego serwowane przez Ciebie burgery nie wyglądają jak z pierwszorzędnej restauracji? Idealnie okrągłe i ujednolicone pod względem wagi burgery to nie zasługa umiejętności szefa kuchni, a kwestia wykorzystania odpowiednich akcesoriów. Tym, czego potrzebujesz, jest praska do burgerów. Dzięki niej nadasz masie odpowiedni kształt, grubość oraz wagę. Co istotne, to urządzenie uniwersalne – sprawdza się nie tylko do formowania klasycznych hamburgerów, ale także wszelkich burgerów warzywnych, np. z fasoli, buraka czy tofu.
Aromatyczne zupy bez zbędnych „dodatków”
Gotujesz zupy samodzielnie od podstaw? To świetnie! To znaczy, że dbasz o zdrowie – swoje i najbliższych. W Twojej szufladzie nie może zabraknąć sitka na przyprawy. To praktyczne akcesorium, dzięki któremu znacznie usprawnisz gotowanie. Włóż do sitka przyprawy, np. ziele angielskie, pieprz, liść laurowy, anyż itp. i zaczep łańcuszek o brzeg garnka. Po gotowaniu możesz wyjąć przyprawy z wywaru – bez konieczności wyławiana poszczególnych składników z zupy.