Garnki to jeden z najważniejszych elementów wyposażenia każdej kuchni. Sięgamy po nie wówczas, gdy chcemy ugotować ziemniaki, przyrządzić sos do makaronu czy zrobić bigos. Do wyboru mamy między innymi garnki emaliowane, aluminiowe oraz stalowe. Które z nich wybrać? Podpowiadamy!
Spis treści
Garnki emaliowane na indukcję — czy warto je kupić?
Garnki emaliowane duże to naczynia, które budzą skojarzenia z kuchniami naszych mam i babć. Ostatnio jednak wracają one do łask. Związane jest to z popularnością wnętrz utrzymanych w stylu rustykalnym, retro oraz prowansalskim, do których garnki emaliowane z grubym dnem idealnie pasują. Wbrew pozorom, naczynia te nie są produkowane z emalii, lecz stalowej blachy pokrywanej powłoką emaliowaną. Dlaczego warto zdecydować się na zakup garnków emaliowanych indukcja? Są to przede wszystkim naczynia bezpiecznie, które nie uwalniają jakichkolwiek szkodliwych substancji. Czyni to z nich idealne rozwiązanie dla małych dzieci, osób starszych oraz alergików. Co więcej, komplety garnków emaliowanych nie zmieniają smaku przyrządzanych w nich potraw i posiadają właściwości antybakteryjne. Garnki emaliowane komplety są także lekkie, a co za tym idzie — łatwe w przenoszeniu. Oferowane są one w rozmaitych pojemnościach, kolorach oraz wzorach, dzięki czemu z łatwością można dopasować je do osobistych upodobań. Do atutów takich naczyń zaliczyć można również ich niski koszy. W sklepie internetowym Tadar znaleźć można różnego rodzaju garnki emaliowane w promocyjnych cenach.
Garnki stalowe i ich zalety
Kolejna propozycja to garnki ze stali nierdzewnej. W szczególności godne polecenia są garnki stalowe indukcja ze stali chromowo-niklowej, które w 18% wykonane są z chromu, a w 10% — z niklu. Najlepszym rozwiązaniem będą garnki stalowe z grubym dnem oraz ściankami. Takie naczynie skutecznie chronią przyrządzane potrawy przed przypalaniem i przywieraniem. Co więcej, tego typu komplety garnków stalowych przez długi czas utrzymują wysoką temperaturę, a co więcej — są energooszczędne. Co jeszcze warto wiedzieć na temat stalowych garnków na indukcję? Są one odporne zarówno na wgniecenia i zarysowania, jak i wysokie temperatury, działanie kwasów zawartych w niektórych produktach spożywczych oraz detergenty. Stalowe garnki do gotowania na parze są również łatwe w utrzymaniu w czystości — bez obaw można je myć w zmywarce. Takie naczynia to gwarancja codziennych, małych sukcesów w komfortowym gotowaniu. Dlatego właśnie spotkać można je w większości współczesnych kuchni.
Garnki z aluminium — co to takiego?
Garnki aluminiowe na pierwszy rzut oka przypominają nieco te, do produkcji których wykorzystana została stal nierdzewna. W przeciwieństwie do nich, znacznie lepiej przewodzą ciepło, co pozwala na skrócenie czasu niezbędnego na przygotowanie danej potrawy. Na sklepowych półkach spotkać możemy się zarówno z garnkami aluminiowymi 50l z anodowanego aluminium, jak i modelami, które zostały dodatkowo wzmocnione powłoką — czy to teflonową, czy ceramiczną, tytanową lub kamienną. Do atutów garnków aluminiowych 100l zaliczyć można również fakt, iż są one odporne zarówno na uszkodzenia, jak i detergenty. To także naczynia lekkie oraz niedrogie.
Wytrzymałe garnki żeliwne
Na sklepowych półkach znaleźć można również garnki żeliwne. To idealne rozwiązanie dla osób szukających solidnych naczyń, które będą odporne zarówno na zarysowania, jak i wysokie temperatury. Garnki żeliwne emaliowane bardzo dobrze rozprowadzają ciepło i przez długi czas utrzymują wysoką temperaturę. Osoby dbające o linię z pewnością ucieszy fakt, że takie naczynia pozwalają na gotowanie bez dodatku tłuszczu. Co więcej, z garnka żeliwnego bez obaw można korzystać w piekarniku.
Garnek stalowy czy emaliowany? A może aluminiowy lub żeliwny? To, który z nich wybierzemy, zależeć powinno wyłącznie od naszych osobistych preferencji i potrzeb. Stawiając na wysokiej jakości, trwałe naczynia możemy mieć pewność, że posłużą nam one przez długie lata.
autor: luckybusiness