Doskwiera Ci upał i nie masz pomysłu na dania, które sprawdzą się w trakcie tak wysokich temperatur? Mamy na to idealne rozwiązanie. Grillowanie mięsa, sery czy warzywa, które zaskoczą nie tylko niepowtarzalnym smakiem i wyjątkowym aromatem, lecz również zachowaniem wszelkich wartości odżywczych. Dzięki temu zwiększysz swój apetyt na letnie posiłki, a także osiągniesz poczucie sytości nawet po zjedzeniu kilku grillowanych warzyw. Tak przyrządzane jedzenie jest wyjątkowo lekkie, a możliwość połączenia go z wiosennymi sałatkami z sezonowych i świeżych warzyw to idealne rozwiązanie jako obiad na upalny dzień. To również świetna propozycja na zorganizowanie spotkania z najbliższymi na świeżym powietrzu. Sprawdź, jak najlepiej przygotowywać dania z grilla.
Spis treści
Propozycje na dania z grilla – jak przyrządzić?
Profesjonalne grille ogrodowe umożliwiają przygotowanie rozmaitych specjałów, również tych, których przyrządzenie było do tej pory niemożliwe na grillach tradycyjnych. Opisujemy właśnie ten rodzaj grilla, gdyż stało się ono najpopularniejszym rozwiązaniem i przede wszystkim – sprawdzonym. Wykonane ze stali nierdzewnej sprawia, że sprzęt zachowuje niezmienny wygląd przez lata, a możliwość podłączenia dodatkowych części i urządzeń zdecydowanie rozszerza możliwości kulinarne. Mowa tutaj o wędzarniczej skrzynce czy obrotowym rożnie.
Dania wędzone na letnie upały
Tak jak wspomnieliśmy, podłączenie skrzynki wędzarniczej do grilla jest niezwykle proste, a daje ogromne możliwości. Przede wszystkim można w łatwy sposób przyrządzić wędzone mięsa, ryby czy sery. Należy pamiętać o uprzednim namoczeniu produktów w specjalnej solance lub marynacie.
Szybkie i smakowite dania grillowane
Podczas wysokich temperatur nie tylko spada apetyt, ale i brakuje nam pomysłów na propozycje dań, jakie możemy przygotować. Gazowy grill Koler.pl nagrzewa się wyjątkowo szybko, dlatego też bez problemu w ciągu kilkunastu minut możesz przyrządzić obiad dla całej rodziny lub najbliższych. Profesjonalny grill to także szereg możliwości, o których wspomnieliśmy. Urządzenie pochodzi z Ameryki, dlatego też z łatwością grillujesz steki, hamburgery, skrzydełka, żeberka, doskonałego i soczystego kurczaka z rożna czy sery, warzywa i inne specjały. Specjalna dwustronna płyta dołączana do grilla jest idealnym rozwiązaniem przy przygotowywaniu ryb, owoców morza czy innych delikatnych produktów.
Z czym podawać grillowane posiłki?
Jeśli chcesz ubarwić i wzbogacić grillowe dania o dodatkowe wartości odżywcze i witaminy, świetną propozycją będą lekkie sałatki z pomidorów, ogórków lub salsy. Smakowita będzie również grillowana bagietka zwłaszcza z masłem czosnkowym, które nada zdecydowanie soczystości i niepowtarzalnego aromatu.