Chrupiące tosty na śniadanie to zwyczaj kojarzony z Ameryką, ale coraz częściej goszczą i na naszych rodzimych stołach. Nic dziwnego, bo ciepłe pieczywo z dodatkami jest tak smaczne i pożywne, że trudno o lepszy sposób na rozpoczęcie dnia. Nawet osoby niemające w zwyczaju jedzenia śniadań, nie dadzą rady oprzeć się tostom.
Za co kochamy tostery?
Tostery to nieskomplikowane urządzenia i na co dzień nie zastanawiamy się, ile mają zalet. Jeśli jednak zechcemy je wyliczyć, okaże się, że jest wiele powodów do uwielbiania tosterów.
Tempo pracy – podgrzewanie kromek chleba trwa bardzo krótko. Czasu wystarczy akurat na wyjęcie z lodówki innych produktów.
Idealnie opieczony, chrupiący i ciepły chleb – tego się po prostu nie da przecenić. Wielu osobom ciepły chleb kojarzy się ze smakiem dzieciństwa, dzięki tosterowi można go odtworzyć.
Łatwość utrzymania w czystości – żadna to tajemnica, że wolimy używać urządzeń, których nie trzeba długo czyścić. Tostery należą do tych, które nie wymagają mycia po każdym użyciu. Dzięki wygodnej tacce na okruchy sprzątanie ogranicza się do jednego gestu.
Nienagrzewająca się obudowa – to oczywiste, że w porannym pośpiechu łatwo o przypadkowe dotknięcie tostera. Dzięki zawsze zimnej obudowie nie skończy się to okrzykiem bólu. Niby drobiazg, ale jakże ważny.
Możliwość regulacji stopnia opiekania pieczywa – ile osób w rodzinie, tyle gustów i preferencji smakowych. Dzięki tosterowi każdy będzie jadł taki chleb, jaki lubi. To kolejny niuans, który można przegapić, a który jest nieoceniony.
Samoczynne unoszenie opieczonego chleba do góry – od razu widać, że jest gotowe i nie trzeba dotykać rozgrzanych części wnętrza tostera, by wyjąć pachnące kromki. To się dzieje automatycznie. Warto mieć w pogotowiu masło i inne dodatki, by natychmiast zrobić wyborną kanapkę.
Nowoczesne tostery potrafią więcej
Wyżej opisane funkcje mają wszystkie tostery, nawet nieco starsze modele. Nowoczesne urządzenia potrafią więcej. Dzięki ich funkcjom dodatkowym można między innymi:
- rozmrozić pieczywo – taką opcję mają czarny i biały Toster TO265 NELE,
- odgrzać chleb lub bułkę na specjalnej nadstawce,
- równomiernie opiec kromki chleba – odpowiada za to system centralnego ułożenia pieczywa,
- przerwać opiekanie w dowolnym momencie, jeśli uznamy, że ustawiliśmy zbyt długi czas pracy urządzenia.
Te dodatkowe funkcje są bardzo przydatne w codziennym użytkowaniu tosterów. Odgrzanie pieczywa na nadstawce przywróci mu utraconą świeżość (oczywiście, jeśli mamy w domu wczorajsze pieczywo, nie z zeszłego tygodnia), podobnie bezpieczne rozmrażanie trwa szybko i nie narusza struktury pieczywa, co może się zdarzyć przy nieostrożnym rozmrażaniu w piekarniku.
Przy tym wszystkim nowoczesne tostery idą z duchem czasu, dopasowując swój wygląd do aktualnych trendów designerskich. Bez wstydu możemy ustawić toster na stałe na kuchennym blacie, np. obok czajnika. Nie tylko będzie się elegancko prezentował, ale też w każdej chwili będzie można go użyć.
Z czym można jeść tosty?
Właściwie ze wszystkim, począwszy od masła i innych produktów do smarowania (dżemy, kremy czekoladowe, masła orzechowe, sery topione, pasty i pasztety), poprzez wędliny, twarde sery aż do całej gamy warzyw i owoców.
Jedynym ograniczeniem mogą być warzywa, których nie je się na surowo, ale tu też mamy otwartą furtkę: jeśli ktoś ma chęć zjeść tosta z grillowanym bakłażanem (ziemniakiem, dynią, szparagami), to jak najbardziej może to zrobić.
Artykuł gościnny. Więcej inspiracji znajdziesz na https://www.eldom.eu/.