Choinka w domu: cięta, a tym bardziej ukorzeniona, oferowana w donicy powinna utrzymać igły przynajmniej od świąt do końca roku. Tymczasem często, głównie na wskutek niewłaściwych warunków i nieprawidłowego obchodzenia się obsypuje się tuż po świętach. Co więc robić, aby przedłużyć jej trwałość?
Spis treści
Wybór odpowiedniego iglaka – na choinkę nie tylko świerk pospolity
Najpopularniejszą choinką w Polsce jest świerk pospolity, który co prawda ma gęste ulistnienie i atrakcyjny, regularny pokrój, za to „ustawowo” dość szybko gubi igły. Dlatego jeśli zależy nam, aby drzewko bożonarodzeniowe stanowiło dekorację możliwie jak najdłużej, warto przemyśleć wybór innego gatunku. Świerk kłujący, srebrny jest eleganckim i bardziej spektakularnym kuzynem, który również nadaje się na choinkę. Z reguły wiesza się na nim mniej ozdób (same gałązki są piękną dekoracją). Dobrą opcją jest wytrzymała jodła kaukaska. Jej zaletą są niekłujące igły oraz wydzielanie silnego, żywicznego zapachu. W niektórych regionach Polski popularnością cieszy się łatwo dostępna sosna pospolita. To naturalne drzewo, które w dobrych warunkach powinno przetrwać 3-4 tygodnie w mieszkaniu.
A może choinka do ogrodu?
Praktycznym rozwiązaniem jest zakup niewysokiego iglaka w donicy, z uformowaną bryłą korzeniową. Po świętach, np. pod koniec grudnia wystawia się go na balkon, a wczesną wiosną sadzi w ogrodzie. W ten sposób jednocześnie ogranicza się zaśmiecenie (nie trzeba utylizować uschniętego drzewka). Jednakże należy uważać na oszustów, którzy sprzedają cięte choinki wetknięte w donice z ziemią jako drzewka ukorzenione (droższe). Najlepiej korzystać z profesjonalnych szkółek.
Kontrola jakości – sprawdzenie, czy drzewko jest zdrowe
Przy zakupie należy sprawdzić, w jakim stanie znajduje się wybierana choinka. Na igłach nie powinny występować przebarwienia świadczące o przesuszeniu bądź porażeniu chorobą. Kolor ma być soczysty, żywy (u świerku pospolitego ciemnozielony). Podstawa pnia powinna mieć naturalną barwę, bez ciemnym smug. Sprężyste gałęzie świadczą o dobrej kondycji.
Ustawienie choinki – kluczowe dla trwałości
Choinki w Polsce tradycyjnie ustawia się przy oknach, chociaż powoli wychodzimy z tego schematu. I dobrze. Pod parapetami zainstalowane są grzejniki, trudno więc uniknąć przegrzewania się choinki (i nadmiernego wyparowywania wody). To jedna z najważniejszych przyczyn przedwczesnego opadania igieł. Ponadto nie należy ustawiać drzewka w pobliżu kominka, w miejscu narażonym na przeciągi (np. przy otwieranym oknie), a także blisko klimatyzatora.
Pielęgnacja choinki w domu
Choinkę umieszcza się w pojemniku z piachem bądź w stojaku. W obu przypadkach należy ją sporadycznie podlewać. Pomimo, że pień jest przycięty i oddzielony od korzeni choinka wciąż pobiera wodę dostarczając ją do gałęzi i igieł. W sprzedaży dostępne są specjalne stojaki na choinki wyposażone w pojemnik z wodą, to duże ułatwienie. W pomieszczeniu warto nieco zmniejszyć temperaturę powietrza (na tyle, by nie obniżyć komfortu domownikom). Nawet niewielka zmiana może spowolnić gubienie igieł, np. o kilka dni. Dodatkowo zaleca się zwiększyć wilgotność powietrza używając nawilżacza. Jeśli choinka została zakupiona na kilka dni przed wigilią, można czasowo umieścić ją w chłodnym pomieszczeniu. W ten sposób przy okazji ułatwia się drzewku aklimatyzację. Opcjonalnym miejscem przechowywania jest balkon. Należy przenieść ją do pomieszczenia w czasie dnia, gdy nie ma dużych mrozów.
Choinka to najważniejsza dekoracja świąt Bożego Narodzenia. Drzewko udekorowane pięknymi bombkami, łańcuchami i lampkami wprowadza niesamowity, świąteczny klimat. Poza salonem czy innym pomieszczeniem taką choinkę można ubrać także w ogrodzie. W szkółce drzewka-faworytka.pl dostępnych jest wiele gatunków drzew i krzewów iglastych, które mają regularny, choinkowy pokrój.
Artykuł sponsorowany.