Dla wielu osób płytki do kuchni mają jedynie pięknie wyglądać. Tak naprawdę to ostatni aspekt, na który powinniśmy zwracać uwagę przy ich zakupie. Warto wybierać rozwiązania praktyczne. Co to dokładnie oznacza? Dowiesz się tego z poniższego artykułu. Poznasz także możliwości, jakie czekają na Ciebie w ofertach sklepów internetowych i stacjonarnych.
Spis treści
Jakie są rodzaje płytek kuchennych?
Nowoczesne płytki do kuchni występują w dwóch rodzajach. Do Twojej dyspozycji każdy producent oddaje modele ścienne i podłogowe. Największą różnicę widać oczywiście w materiale, jaki został zastosowany podczas produkcji. Dziś opiszemy cztery najpopularniejsze rozwiązania:
- Płytki szklane – bardzo efektowne, stosowane oczywiście na ścianach. Ich największa zaleta to łatwość czyszczenia. Usuwanie zabrudzeń jest wręcz banalnie proste za sprawą niezwykle gładkiej powierzchni płytek. Na uwagę zasługuje fakt, że to materiał nieco mniej odporny na uszkodzenia od pozostałych tworzyw, o których poniżej;
- Glazura – tym razem bardzo tradycyjny typ płytek, który jest pewnie najczęściej spotykanym w domach. Kafelki kuchenne tego rodzaju wykonane są z odpornej na uszkodzenia, nasiąkanie czy zabrudzenia ceramiki. Co ważne, to kolejna propozycja wyłącznie na ściany w kuchni;
- Terakota – ten rodzaj płytek produkowany jest z oczyszczonej, drobnoziarnistej gliny. Płytki kamionkowe stosowane są często, jako zamiennik dla glazury. Jest jednak pewna różnica, bo terakotę można układać zarówno na ścianach, jak i na podłodze;
- Gres – ostatnią możliwością, o jakiej chcemy dziś napisać w kontekście materiału, jest gres. Ten ma nieco podobieństw do glazury, bo sama płytka także jest ceramiczna. Jednak w tym przypadku materiał poddawany jest dodatkowemu prasowaniu, co jak można się spodziewać, wpływa na wytrzymałość i twardość poszczególnych płytek. Co więcej, gres jest mrozoodporny, możesz więc użyć go również na tarasie, dziś jednak skupiamy się na płytkach kuchennych.
Przedstawiliśmy cztery najpopularniejsze rodzaje płytek do kuchni, które różnią się od siebie materiałem. Wiele sklepów internetowych i stacjonarnych oferuje każdą z tych propozycji. Jednym z przykładów są płytki do kuchni na Home100.pl – czekają tam na Ciebie propozycje o zróżnicowanym wykończeniu! Jednak to nie wszystko, chcemy, abyś postawił na odpowiednio trwałe, niezawodne płytki. Poniżej przedstawiamy więc kilka uwag na temat tego, na co zwrócić uwagę przy ich zakupie.
Na jakie parametry zwracać uwagę przy zakupie płytek kuchennych?
Jest kilka ważnych aspektów, które powinny determinować Twój wybór. Istotne kwestie mogą bowiem zaważyć o jakości i trwałości konkretnych płytek w kuchni.
- Odporność na plamienie – usuwanie zabrudzeń z płytek kuchennych? Codzienność, dlatego warto stawiać na propozycje odporne na plamienie. W przypadku tej właściwości masz do dyspozycji 5-stopniową skalę, gdzie 5 to najwyższa odporność. Rozsądnym wyborem będzie klasa 3-4, ale jeśli tylko możesz, postaw na model, z którego najłatwiej usunąć plamy;
- Odporność na ścieranie (PEI) – płytki są podatne na codzienną eksploatację w mniejszym lub większym stopniu. Dlatego producenci zdecydowali się wprowadzić parametr oznaczający odporność na ścieranie, który także przedstawia się w 5-stopniowej skali. Zasada jest dokładnie taka sama, jak w przypadku łatwości usuwania plam. Nie musisz tutaj jednak stawiać na najwyższą klasę, PEI III w zupełności wystarczy;
- Nasiąkliwość wodna – najważniejszy parametr płytek w kuchni. Nasiąkliwość powinna wynosić od 10 do 20%, na inne modele najlepiej nie zwracać uwagi.
Powyżej przedstawiliśmy rodzaje płytek i to, na co zwracać uwagę przy ich zakupie. Warto także skupiać się na twardości wyrażonej w skali Mohsa (od 1 do 10) czy antypoślizgowości (od R9 do R13), jeśli są to płytki do kuchni w wersji podłogowej. Weź to pod uwagę, a zyskasz pewność, że wybierasz najlepsze rozwiązanie.