A co z oświetleniem? Najważniejszymi strefami wymagającymi dobrego oświetlenia są: blat roboczy, zlewozmywak oraz kuchenka. Istotne jest odpowiednie natężenie światła – nie może ono razić w oczy, powodować wyraźnych cieni w miejscach pracy i męczyć wzroku (dzieje się tak, gdy jest zbyt słabe). Znaczenie ma także jego barwa – najlepsza jest zbliżona do tła dziennego (ułatwia wykonywanie czynności kuchennych, sprawia również, że potrawy wyglądają naturalnie).
Lampy dobrze umieścić pod szafkami wiszącymi lub, jeśli ich nie mamy, zawiesić o nad blatem. Kupując okap, najlepiej zdecydować się na model z wmontowanymi lampami halogenowymi oświetlającymi płytę grzejną. Istotne jest także światło górne, które powinno się równomiernie oświetlać kuchnię po zmroku. Ciekawym pomysłem na kuchenne wnętrze jest zastosowanie kontrastu materiałów np. fronty szafek wykonane ze stali zestawione z drewnem. Z kolei przeciwwagą dla prostych, jasnych mebli kuchennych może być stary stół lub żyrandol.