Spis treści
Inteligentne lodówki chronią przed marnowaniem jedzenia
Lodówki inteligentne mają liczne funkcje, które ułatwiają ochronę żywności przed psuciem. Specjalne szuflady z regulacją wilgotności sprawdzają się m.in. do przechowywania warzyw i owoców. Dzięki nim świeże produkty nie wysychają i mają lepszy smak, co ogranicza ich wyrzucanie. Komora zero z kolei zapewnia nieco niższą temperaturę niż pozostałe szuflady. Można bezpiecznie przechowywać w niej mięso i ryby, które należą do najczęściej wyrzucanych świeżych produktów. Optymalne warunki przechowywania jedzenia w lodówce skutecznie obniżają wysokość wydatków na jedzenie i poziom marnowania żywności.
Dobrym wyborem są również lodówki, które umożliwiają zamówienie całej żywności online. Takie urządzenia mogą zrobić zakupy, gdy monitoring wykaże, że w komorze nie ma określonych produktów. Dzięki temu domownicy unikają przypadkowych zakupów produktów świeżych i kupowania ich w zbyt dużych ilościach. Ponadto domownicy rzadziej chodzą na zakupy do sklepów stacjonarnych, co sprawia, że nie dokonują częstych zakupów pod wpływem impulsu. Przemyślane wybieranie produktów spożywczych zmniejsza ilość jedzenia, które trafia do kosza.
A może tak dodatkowa zamrażarka?
Nowoczesne lodówki mają zwykle 3-4 szuflady do mrożenia żywności. Mięso i ryby można z powodzeniem mrozić nawet na dzień przed upływem terminu ważności, przedłużając możliwość ich wykorzystania do gotowania o kilka miesięcy. Podobnie można postępować ze świeżymi owocami, warzywami prosto z ogrodu, ziołami, a nawet gotowymi zupami, surowym ciastem (np. na pizzę) lub sernikiem, którego domownicy nie zdążyli zjeść w czasie świąt. Mrożona żywność może być przechowywana długo, jednak problem może stanowić brak wystarczającej ilości miejsca w zamrażalniku lodówki.
Aby zyskać więcej miejsca do przechowywania mrożonek, warto umieścić w kuchni dodatkową zamrażarkę. Nie musi to być duże, niezgrabne urządzenie. Na rynku dostępne są praktyczne zamrażarki podblatowe do zabudowy. Dzięki nim można ograniczyć wyrzucanie żywności i w pełni wykorzystać wszystkie warzywa, owoce lub zioła zebrane w ogrodzie. Zamrażarka w zabudowie nie odznacza się na tle pozostałych mebli, dlatego nie zaburza estetyki kuchennej zabudowy, jednocześnie zwiększając przestrzeń do przechowywania zapasów.
Sprzęty przydatne w kuchni no waste
Kuchnia no waste zyskuje na popularności, dlatego w Internecie oraz w książkach można znaleźć wiele przepisów na smaczne dania, desery, wypieki oraz koktajle. Wystarczy sprawdzić, jakie przepisy są dostępne dla danych składników, a następnie wybrać jeden z nich. W kuchni no waste jest również sporo miejsca dla kulinarnych eksperymentów, dlatego warto odważyć się i spróbować zupełnie nowych smaków, by uniknąć wyrzucania jedzenia. Do przygotowywania wielu dań w nurcie no waste przydaje się kilka sprzętów, które powinny znaleźć się w nowoczesnej kuchni. Jednym z nich jest blender kielichowy. Dzięki niemu można w kilka minut przygotować doskonały koktajl z dojrzałych bananów z brązową skórą i mleka. Ten sam sprzęt przyda się do miksowania zup kremów, które świetnie rozgrzewają w jesienne i zimowe wieczory.
Kolejnym sprzętem przydatnym w nowoczesnej kuchni i gotowaniu no waste jest frytkownica beztłuszczowa. Można z niej przygotować nie tylko frytki z ziemniaków, ale i frytki z batatów, marchewki, cukinii. Sprzęt służy również do przyrządzania różnego rodzaju warzyw w cieście, co ogranicza marnowanie świeżej żywności. Ponadto w kuchni warto mieć szybkowar, w którym błyskawicznie przyrządza się zupy lub gulasze ze wszystkich resztek mięs, warzyw i innych składników, które znajdują się w lodówce. Szybkowar skraca czas gotowania i sprawia, że pyszne, aromatyczne dania z resztek z lodówki przyrządza się bez zbędnego wysiłku.