Inwestycja w sprzęt AGD i RTV zawsze jest kosztowna. Sprawdza się jednak fakt, że czasem lepiej odłożyć odrobinę większą kwotę, by przez wiele lat cieszyć się doskonałej jakości sprzętem, który nie zawodzi. Tak też jest w przypadku lodówek – sprzętu, który jest postawą w każdym domy. Jak jednak wśród takiej różnorodności ofert znaleźć tę właściwą i na co zwrócić uwagę podczas zakupów? Czy liczy się wyłącznie cena, a może dekoracyjność sprzętu? Na te i inne pytania odpowiadamy w najnowszym materiale.
Lodówka do zabudowy czy lodówka wolnostojąca?
Pytanie, które zapewne spędza sen z powiek niejednej pani domu, która chce zadbać o wystój swojego mieszkania, a przede wszystkim kuchni. W zależności więc, jakie mamy pomieszczenie i meble z nim znajdujące się, musimy dostosować nową lodówkę, to jej wymogów i parametrów. Najpowszechniejszym aktualnie rozwiązaniem są modele do zabudowy, które posiadają specjalnie skonstruowaną wentylację (nie uszkadza dzięki temu ani siebie, ani mebli) oraz płaskie drzwi do których można przymocować fronty mebli. Jest to ciekawe rozwiązanie, jednak nie jedyne. W sklepach wciąż dostępne są klasyczne wolnostojące lodówki w najróżniejszych kształtach i kolorach, by wpasować się we wnętrze każdej kuchennej zabudowy. Hitem sezonu są kolorowe lodówki (np. czerwone), wokół których skupia się nie tylko życie domu, ale i aranżacja wnętrza.
Klasa energetyczna
Kiedy decydujemy się na zakup lodówki musimy pamiętać o dobraniu odpowiedniej klasy energetycznej urządzenia. Dzięki inwestycji w lodówkę o klasie A+, A++ czy nawet A+++ możemy zaoszczędzić od 20% do 60% zużywanej energii przez urządzenia o niższych klasach. Oczywiście wiąże się to z wyższymi kosztami zakupu, jednak są one zwyczajnie dobrą inwestycją na długi czas.
Dodatkowe funkcje
Konkurencja na rynku jest ogromna dlatego też producenci coraz częściej decydują się na urozmaicanie swoich sprzętów w inne ciekawe funkcje, które znacząco poprawiają komfort użytkowania. I nie chodzi już wyłącznie o kruszenie lodu, nalewanie wody z dozownika czy innowacyjny system półeczek i balkoników. Chodzi o takie funkcje jak na przykład znany wszystkim dobrze system No Frost, który zapobiega osadzaniu się szronu na widocznych elementach wyposażenia wnętrza oraz na produktach. Takie lodówki nie wymagają więc rozmrażania. Innym ciekawym systemem jest Fresh Frost Free, który gwarantuje lepsze warunki przechowywania żywności niż tradycyjne urządzenia bez szronowe. Wyróżnia się on podwójnym obiegiem powietrza, osobnym dla chłodziarki i zamrażarki, co sprawia, że żywność w chłodziarkach nie ulega przesuszeniu. Wiele nowoczesnych lodówek posiada także powłoki antybakteryjne, które zawierają jony srebra – uniemożliwiają one rozwój pleśni i grzybów nawet wtedy, gdy jakiś produkt straci swoją datę ważności. Na rynku pojawiają się również urządzenia z zainstalowanym alarmem otwieranych drzwi, który informuje o niedomkniętej lodówce po upływie ok. 2 minut, dzięki czemu nie dopuszcza on do podniesienia temperatury wewnątrz przez nieuwagę właściciela.
Ostateczny wybór powinien być więc podyktowany głównie klasą, ceną i pojemnością lodówki, a dopiero później dodatkowymi jej funkcjami.