Projektując jadalnię, musimy najpierw określić preferencje z nią związane i odpowiedzieć sobie na kilka pytań: ile miejsca możemy na nią prze-znaczyć? Czy stół będzie używany codziennie, czy okazjonalnie? Czy wolimy stół duży i solidny, czy mniejszy, ale rozkładany? Ile osób ma przy nim zasiadać? czy będzie jedynym stołem, czy też drugi znajdzie się w kuchni w którym miejscu chcemy przechowywać akcesoria kuchenne i zastawę stołową? Najlepiej sprawdzają się jadalnie, które można przystosować do bardziej oficjalnego posiłku, a potem wrócić do skromniejszego wystroju.
Istotną kwestią jest usytuowanie stołu w jadalni. Najlepiej przewidzieć to w początkowej fazie projektowania aby po rozmieszczeniu wszystkich mebli nie okazało się, że brakuje na miejsca. Warto zatroszczyć się o to żeby znajdował się w niezakłóconym ciągu komunikacyjnym między kuchnią a dzienną strefą domu, przeznaczoną na relaks.
Stół zazwyczaj stawiamy w centrum pomieszczenia, miejsce przy ścianach rezerwując na inne sprzęty. Ze względów praktycznych powinien on być dostępny ze wszystkich stron, ale gdy mamy ograniczoną przestrzeń, przystawmy go do w sąsiedztwie okna. Naturalne oświetlenie, zmieniające się zależnie od pory dnia, i widok, jaki rozciąga się na zewnątrz, stanie miłym urozmaiceniem posiłków. Elementem tworzącym odpowiedni nastrój wokół stołu jest światło. Lampę najlepiej zawiesić nisko nad blatem, wtedy nie będzie razić w oczy Właściwa odległość jej dolnej krawędzi od powierzchni stołu to 50-70 cm. Oryginalna jadalnia na małej powierzchni. Przymocowany do ściany blat można rozkładać, gdy jest potrzebny. Miejsce, w którym spożywamy posiłki dobrze wyodrębnić zdecydowanym motywem kolorystycznym.