Czy zastanawiałeś się w jaki sposób mógłbyś oszukać przestrzeń? Kuchnia jest miejscem pracy i powinna być funkcjonalna, dlatego ważne jest dobre wykorzystanie jej przestrzeni. Wszystkie urządzenia ustawmy w taki sposób, aby wszelkie czynności można było wykonywać swobodnie. Sposób na małą kuchnię: zrezygnujmy z wysokiej zabudowy górnej, która sprawia, że pomieszczenie wydaje się ciaśniejsze, przestrzeń optycznie powiększymy, stosując szkło, np. przeszklone i podświetlone od wewnątrz szafki dadzą efekt przestronności i głębi, dodatkowo wzmocnią go jasne kolory oraz połyskujące powierzchnie, proporcje wnętrza można też skorygować światłem – jeśli skierujemy je na sufit, odbije się i optycznie podwyższy pomieszczenie.
Warto także pamiętać o tym, że płyta grzejna powinna być oddalona od zlewozmywaka o minimum 60 cm (miejsce na odstawienie naczyń), należy też unikać lokalizowania jej w narożniku lub pod oknem. Blat roboczy powinien mieć długość co najmniej 80 cm. Dobrze, aby odległość między dwoma ciągami kuchennymi nie była mniejsza niż 120 cm. Szyna lub reling zawieszone na ścianie sprawią, że przybory kuchenne zawsze będą pod ręką. Umieszczenie blatów roboczych na różnej wysokości sprawia, że kuchnia staje się bardziej funkcjonalna. Fabryczna stylistyka lamp podkreśla chłodny charakter mebli.