W każdym domu kuchnia jest miejscem, gdzie zbiera się przysmaki oraz pozostawia mnóstwo niezbędnych do normalnej egzystencji artykułów. Obecnie jeszcze powszechniej powraca się do zwyczaju wydzielania specjalistycznych powierzchni na zapasy, więc spiżarni w obszarze bądź niedalekim pobliżu kuchni. Jest to niezwykle praktyczne wyjście, jakie umożliwia umieszczenie wszelkich artykułów oraz akcesoriów w jednym pomieszczeniu.
Spiżarnia w domu – gdzie urządzić?
Specjalne wnętrze gospodarcze pozwoli także zrezygnować na przykład z witryn wiszących, natomiast również otworzyć kuchnię na salon w formie aneksu kuchennego. Żeby żywność doskonale się przechowywała, spiżarnia winna być zaciemniona, sucha oraz doskonale wentylowana. Winno także być w niej zimno, odpowiednia temperatura to 10-15°C. Z owego względu najdoskonalszym miejscem na spiżarnię będzie nieocieplane wnętrze usytuowane w północnej, więc najzimniejszej, części budynku, przy jego zewnętrznej ścianie.
Doskonałym wyjściem może być usytuowanie spiżarni w otoczeniu garażu. Owa część domu też nie jest nadmiernie opalana, co służy przechowywanym produktom. Ponadto wygodnie jest zaplanować spiżarnię na trakcie komunikacyjnym prowadzącym od miejsca postojowego dla pojazdu do kuchni. Dzięki temu zbiorcze pudełka nabywanych w masowych ilościach artykułów, takie jak zgrzewki wody lub duże siatki z kilkoma kilogramami ziemniaków, mogą zostać błyskawicznie położone bez potrzeby dźwigania ich poprzez całą powierzchnię domu.
Praktycznie oraz czysto
Spiżarnia nie musi być ogromnym pomieszczeniem, lecz winno być w niej tyle miejsca, żeby można było się łatwo poruszać. Obowiązkowo należy zadbać o regały z półkami, na jakich będzie można umieścić słoje z przetworami, zgrzewki z wodą mineralną, sokami lub blachę z wypieczonym ciastem. Na mniejsze artykuły oraz produkty przydadzą się węższe półki, na jakich łatwiej podtrzymać porządek. Należałoby pamiętać o zaprojektowaniu w górnej części spiżarni poprzecznych drążków, jakie przydadzą się nawet do powieszenia pęków ziół.
Spiżarnia przy kuchni
Atuty urządzenia spiżarni domowej zaraz przy kuchni są niepodważalne – możemy w każdej chwili sięgnąć po zapasy żywności, bez potrzeby jej noszenia po domu. Umieszczona obok garażu jest jednakże prostsza w zachowaniu właściwego mikroklimatu (garaż nieogrzewany). Kolejnym plusem jest to, iż nie będziemy musieli nosić zakupów, natomiast od razu ułożymy je na półkach. Gdy w domu brakuje miejsca, natomiast dysponujemy piwnicą, można w niej z przeznaczeniem urządzić takie wnętrze.
Wentylacja
Właściwie zrobiona wentylacja w spiżarni ma ogromny wpływ na gromadzoną w niej żywność oraz jej okres jej użyteczności do jedzenia. Zwłaszcza w sytuacji, gdy spiżarnia jest miejscem pozbawionym okien, należałoby zbudować dla niej osobny przewód wentylacyjny. Gdy jest to niewykonalne, alternatywą może być zrobienie w ścianie zewnętrznej 2 luków o wielkości 20 cm, zaopatrzonych w specjalistyczną siatkę chroniącą. Umieszcza się je wtedy 30 cm nad ziemią oraz pod stropem. Jeśli tymczasem nasza spiżarnia ma okna, winno być ono zaopatrzone w nawiewnik.
1 comment
Chciałbym mieć spiżarnię w domu. W mojej małej kuchni cudem mogę pomieścić niezbędne rzeczy.