Marmur jest jednym z najbardziej prestiżowych gatunków kamienia naturalnego. Jego unikalny wygląd i ponadczasowe piękno skłaniają coraz więcej użytkowników do jego zastosowania we własnym domu. Jedną z propozycji, która najczęściej pojawia się w przypadku marmuru, jest wykonanie na jego bazie blatów kuchennych. Zanim zdecydujemy się na takie rozwiązania, warto poznać właściwości marmuru oraz odpowiedzieć sobie na pytanie, czy kamień ten rzeczywiście dobrze sprawdzi się w roli blatów kuchennych?
Marmur i jego właściwości użytkowe
Wybierając materiał na blaty kuchenne musimy zdawać sobie sprawę, że będzie on codziennie narażony na kontakt z gorącymi naczyniami, ostrymi nożami oraz ciężkim sprzętem kuchennym. Codziennością będą także rozlane płyny, resztki produktów spożywczych oraz chemia, którą wykorzystujemy do czyszczenia i dezynfekcji kuchennych powierzchni roboczych. Blaty kuchenne muszą być więc wykonane z materiałów odpornych na wszystkie te czynniki, aby posłużyły nam jak najdłużej, w estetycznym wyglądzie i dobrym stanie.
Marmur jest jednym z najbardziej znanych i cenionych gatunków kamienia naturalnego. Jego ponadczasowe piękno, unikalny wygląd oraz charakterystyczne użylenie sprawia, że wiele osób pragnie mieć go na stałe w swoim domu. Jedną z najczęściej pojawiających się propozycji wykorzystania tego niepowtarzalnego kamienia są blaty kuchenne marmurowe. W tym przypadku marmur nie jest jednak niestety rozwiązaniem pozbawionym wad. Przede wszystkim, wykazuje on dużą wrażliwość na środki barwiące – pochłania tłuszcze, wino oraz soki, które wnikają głęboko w jego pory oraz na stałe odbarwiają jego powierzchnię.
Co więcej, blaty kuchenne marmurowe posiadają także niską odporność na uszkodzenia mechaniczne, są kruche oraz szczególnie podatne na zarysowania. Nie są także odporne na działanie często stosowanych w kuchni kwasów oraz bardzo wrażliwe na chemię, przez co należy niezwykle starannie dobierać produkty czyszczące, aby nie spowodować uszkodzeń delikatnej powierzchni roboczej. Wszystko to sprawia, że blaty kuchenne marmurowe nie są optymalnym rozwiązaniem, zwłaszcza jeśli zależy nam na ich estetycznym, atrakcyjnym wyglądzie na wiele kolejnych lat.
Jeśli nie blaty kuchenne marmurowe, to co?
Jak widać, blaty kuchenne marmurowe nie są rozwiązaniem polecanym przez profesjonalne zakłady kamieniarskie. Jeśli jednak nie jesteśmy w stanie zrezygnować z ich unikalnej estetyki i chcemy połączyć ją ze znacznie lepszymi właściwościami użytkowymi, warto sięgnąć po blaty kuchenne z konglomeratu kwarcowego. Materiał ten posiadać może bowiem wygląd niezwykle zbliżony do marmuru, lecz znacznie przewyższać go jeśli chodzi o walory użytkowe.
Konglomerat kwarcowy jest nowoczesnym materiałem, który w 95% składa się z naturalnego piasku kwarcowego. Blaty kuchenne z konglomeratu kwarcowego charakteryzują się wysoką odpornością na uszkodzenia mechaniczne i zarysowania, powstawanie plam oraz posiadają estetyczny wygląd, który pozwala na stworzenie wyjątkowego wystroju w każdej kuchni, który w atrakcyjny sposób będzie służył nam przez wiele kolejnych lat.