Kuchnia do niedawna traktowana była wyłącznie jako miejsce przygotowywania posiłków Dziś staje się wnętrzem o nowym układzie przestrzennym, często zintegrowanym z całym mieszkaniem. Łączy się z jadalnią i salonem -w ten sposób w gotowaniu i biesiadowaniu mogą uczestniczyć domownicy i goście. W tym przypadku estetyka kuchni powinna jednak nawiązywać do klimatu całego mieszkania, ponieważ pomieszczenie to będzie pełniło również funkcje reprezentacyjne. Jaką jednak wybrać – otwartą czy zamkniętą?
Zaletami kuchni otwartej są: możliwość powiększenia niewielkiej przestrzeni, bezpośredni kontakt między domownikami i gośćmi, lepsze wykorzystanie światła dziennego. Wady kuchni otwartej to: hałasy towarzyszące przyrządzaniu posiłków, które mogą przeszkadzać np. w oglądaniu telewizji w salonie, zapachy i wilgoć rozchodzące się po całym domu. Kuchnię otwartą można odgrodzić od pozostałych pomieszczeń, montując drzwi szklane, przesuwne bądź składane. W ten sposób niepełne lub półprzezroczyste ściany staną się tłem dla stołu. Najprostszym sposobem podziału wnętrza pozbawionego ścianek działowych jest ustawienie na granicy kuchni i salonu barku-bufetu lub mebla-wyspy. Warto także zainstalować okap o wydajności odpowiedniej do wielkości pomieszczenia.