Spożywanie posiłków w tradycyjnej jadalni wciąż ma wielu zwolenników. Wspólne biesiadowanie jest okazją, by spotkać się z rodziną i przyjaciółmi. Ważna jest nie tylko przestrzeń, którą przeznaczamy na jadalnię, ale także odpowiednie ustawienie stołu, aby z przyjemnością się do niego zasiadało. Niezależnie od tego, czy miejscem, w jakim ustawimy stół, będzie kuchnia, pokój dzienny czy jadalnia, dookoła mebla musimy zostawić przestrzeń zapewniającą domownikom swobodę poruszania się.
W większości mieszkań z uwagi na ograniczoną powierzchnię jadalnia rzadko bywa odrębnym pomieszczeniem. Najczęściej jest aneksem połączonym z kuchnią lub stanowi część pokoju dziennego. To najbardziej ekonomiczne wykorzystanie przestrzeni. Warto jednak chociaż optycznie – światłem, kolorem ścian, różnicą wysokości podłogi – wydzielić ją z pozostałej części domu. Jeśli na jadalnię przeznaczymy osobne pomieszczenie, najlepiej usytuujmy je blisko kuchni. W takim wnętrzu szczególnie trzeba zadbać o odpowiedni klimat – pokój, w którym stoi jedynie stół z krzesłami, może wydawać się zimny i nieprzytulny. Dlatego dobrze jest, gdy jadalnia pełni także inne funkcje, np. biblioteki czy pracowni. Ściany mogą być wykorzystane do eksponowania kolekcji obrazów lub pamiątek. Korzystne jest też usytuowanie jadalni w pobliżu tarasu, od strony słonecznej, osłoniętej od wiatru. Latem posiłki możemy spożywać na zewnątrz.